Relatia productivitate-biodiversitate

Relatia productivitate-biodiversitate

Din rezultatele marilor programe de cercetare in ecosisteme naturale

Eexperimentul Jena, foto: Anne Günther/FSU


Exista doua programe de cercetare majora care au studiat intensiv si pe o durata lunga de timp biodiversitatea la nivelul ecosistemului pajistii, unul in Cedar Creek, Minnesota USA si unul in Germania – Experimentul Jena http://www.the-jena-experiment.de/  Iata cateva fragmente relevante si deosebit de interesante.

“Diversitatea plantelor si complementaritatea de nisa a avut efecte progresiv mai puternie in functionarea ecosistemului de-a lungul unui experiment de 7 ani, cu parcele de 16 specii, ajungand la de 2.7 ori mai multa biomasa decat monoculturile. Efectele diversitatii nu au fost tranzitorii si nici explicabile doar prin prezenta catorva specii productive sau neviabile. Mai degraba mai multe parcele cu densitate mare au intrecut cea mai buna monocultura. Aceste rezultate ajuta sa rezolvam dezbaterea despe diversitate si functionarea ecosistemului, arata efecte la un nivel mai ridcat al diversitatii decat cel estimat si demonstreaza, pentru aceste ecosisteme, ca chiar si cele mai bine alese monoculturi nu pot atinge o productivitate mai ridicata sau inmagazina o cantitate mai mare de carbon decat siturile cu diversitate ridicata.” (2001)

David Tilman, experimentul din Cedar Creek

productivitatea creste cu biodiversitatea
cu cat diversitatea este mai mare, cu atat productivitatea si biomasa sunt mai mari, de la an la an
Linia albastra arata media productiei speciei care are productia cea mai mare in monocultura. In aceleasi conditii de mediu, sistemele cu biodiversitate au o productie mult mai mare chiar si decat cea mai buna specie crescuta in monocultura. (rezultatele dupa 5 ani)
rezultatele primilor ani la Cedar Creek

“Experimentul Jena a contribuit la concluzia generala ca biodiversitatea per se este un important factor motor in functionarea ecosistemului, incluzand variabile importante precum productia, circularea nutrientilor, inmagazinarea de carbon, interactiuni trofice si non-trofice dintre organisme.”

“Aproape 45% dintre diferitele procese ale ecosistemului masurate in ‘experimentul principal’, unde bogatia de specii de plante a variat intre 1 si 60 de specii, au fost influientate in mod semnificativ de bogatia de specii, ceea ce este un suport puternic pentru ideea ca biodiveristatea este un motor semnificativ in functionarea ecosistemului. Multe masuratori nu au atins saturatia la nivelul de 60 de specii, ci au crescut liniar cu logaritmul bogatiei de specii. Totusi s-a inregistrat o mare variabilitae in vigoarea raspunsului de-a lungul diferitelor procese. Un tipar relevant a fost faptul ca multor procese, in special cele subterane, le-au trebuit mai multi ani pana cand sa raspunda la manipularea bogatiei de specii, ceea ce arata ca experimentele care abordeaza biodiversitatea trebuie sa fie pe termen lung, pentru a distinge tendinte fata de tipare tranzitorii. Deasemenea, rezultatele de la Experimentul Jena sunt o dovada in plus a faptului ca diversitatea implica stabilitate, de exemplu stabilitate in fata invaziei altor plante, dar, in mod neasteptat, unele rezultate indica contrariul, de ex. atunci cand speciile de plante experimenteaza perturbatii severe sau nivele ridicate de nutrienti disponibili.”

Experimentul Jena

“Biodiversitatea influienteaza aproape jumate din procesele din ecositem si managementul intensiv al pajistilor nu rezulta in productie mai mare decat cea realizata de o biodiversitate ridicata.”

“Fanetele cu biodiversitate ridicata au avut productivitate mai mare decat cele cu diversitate mica pe toata perioada Experimentului Jena. Cresterea intensitatii cultivarii prin fertilizare sau cosirea mai frecventa nu este, in medie, mai de succes decat mama natura.”

The “Jena Experiment” – 15 years of biodiversity research in review

Acest subiect face parte dintr-o discutie mai larga si interesanta despre biodiversitate pe care o recomand cu mare caldura. Diversitatea are efecte benefice in orice domeniu: diversitatea microbiologiei din sol, a plantelor, a insectelor si pradatorilor, diversitatea de alimente pe care o consumam, a informatiei cu care ne hranim mintea, a activitatilor pe care le desfasuram, a oamenilor din jurul nostru etc. Sa ne bucuram de ea!


Despre biodiversitate in natura si agricultura

Biodiversitatea este principalul motor al ecosistemelor

Competitie si colaborare, relatiile dintre plante

Biodiversitatea exista in natura deoarece colaborarea este noua competitie.

Leave a Reply

Close Menu