Competitie si colaborare

Competitie si colaborare, relatiile dintre plante

Biodiversitatea exista in natura deoarece colaborarea este noua competitie


Relatiile dintre plante sunt de competitie si colaborare. Biodiversitatea exista in natura deoarece shimburile si colaborarea sunt mai importante decat competitia.

De ce viata pe Pamant este atat de diversa

Exista 3 milioane de specii numarat pe Terra, intre 5 si 10 mil estimate si stim ca acestea concureaza pentru resurse uneori limitate, in cazul plantelor lumina, apa, azot, potasiu, fosfor si alte minerale. Intrebarea este atunci de viata pe Pamant are atata diversitate naturala, si de ce nu avem doar un numar mult mai mic de specii cu performanta ridicata, care stapanesc ecosistemele.

In fata diverselor variatii de conditii de mediu in timp si spatiu, speciile au un spectru larg de necesitati si de specializari, unele se descurca bina la niveluri mici de azot sau potasiu, altele la niveluri scazute de insorire sau temperatura etc., si reusesc sa supravietiasca intr-un anumit mediu deoarece fac schimburi: un nutrient pentru altul, nutrienti pentru lumina, chiar si capacitatea de a fi un bun competitor sau de a rezista la pradatori. Ele intra astfel in relatii de schimb si colaborare care sunt cu atat mai importante cu cat numarul de factori limita este mai mare.

Cunoscand resursele unui teren, speciile existente si caracteristicile lor (unde au avantaje si unde au nevoie sa faca schimburi) se poate chiar prevedea cu acuratete rezultatul competitei dintre specii si rezultatul este intotdeauna coexistenta si cooperarea intre mai multe specii. Speciile tind sa isi inhibe ele insele dezvoltarea atunci cand sunt prea numeroase, iar cele care dispar o fac deoarece nu reusesc sa se integreze in cercul schimburilor, de exemplu daca specializarea lor este in punerea in circuit al unui nutrient care este in abundenta. Atat experimentele cat si modele teoretice arata ca, cu cat numarul factorilor care pot limita dezvoltarea este mai mare, cu atat comunitatiile sunt mai diverse, si pe masura ce eliminam factorii limita, biodiversitatea scade dramatic. Din fericire, Pamantul este un loc cu foarte multa diversitate.

De-a lungul perioadelor e evolutie, cu exceptia perioadelor de extinctie in masa, bioriversitatea a crescut in timp. Nu doar experimentele, ci si analiza isotirca a evolutiei speciilor din flora si fauna pe insule, continente si in oceane arata ca introducerea sau formarea unui numar de specii noi se face cu impact minim in pierderea speciilor anterioare, biodiversitatea creste, speciile coexista. Singurul moment cand speciile au dispatut sunt cele legate de schimbari climatice majore, iar acest fapt dovesteste ca diversele specii din lume pot fi aranjate pe un anume “nivel” acare cuantifica diversele schimburi, fiecare specie schimba eficienta intr-un domeniu pe ineficienta in altul. Daca o specie ar evolua mai repede si mai mult decat altele la un nivel superior care ii caracterizeaza schimburile, atunci noua specie ar cauza disparitia vizibila a mai multor specii de pe nivelul inferior, iar invazia mai multor astfel de specii ar cauza disparitia dramatica a biodiversitatii. La fel cum putem gasi infinit de multe puncte pe o linie sau pe o suprafata, tot la fel de multe si sunt posibile specializari si nise pe care o specie o poate ocupa in cooperare cu altele.

Avantajul unei mari diversitati este sinergic, este o functionare mai performanta a integului ecosistem. Productivitatea de biomasa, absorptia de carbon in sol, folosirea eficienta a azotului, retentia si circularea nutrientilor, rezistenta la boli si daunatori, numarul de pradatori care tin sistemul in echilibru, rezistenta la invadatori, rezilienta si stabilitatea etc. cresc toate o data cu biodiversitatea. De exemplu in cazul plantelor, aceeasi cantitate de azot sau de apa  poate circula prin mai multe organisme, si mai multe organisme ajung sa prospere folosind tot mai putini nutrienti.


Acest subiect face parte dintr-o discutie mai larga si interesanta despre biodiversitate pe care o recomand cu mare caldura. Diversitatea are efecte benefice in orice domeniu: diversitatea microbiologiei din sol, a plantelor, a insectelor si pradatorilor, diversitatea de alimente pe care o consumam, a informatiei cu care ne hranim mintea, a activitatilor pe care le desfasuram, a oamenilor din jurul nostru etc. Sa ne bucuram de ea!


Despre biodiversitate in natura si agricultura

Biodiversitatea este principalul motor al ecosistemelor

Lucrand cu natura – noile practici agricole

Ideea unei agriculturi “mai naturale”, mai respectuoasa fata de natura si viata, poate parea unora idilica, dar este o necesitate acuta si, din fericire, realizabila a timpurlor noastre.

Leave a Reply

Close Menu