Nebunia aratului

“nimeni nu a formulat vreodata vreo motivatie stiintifica pentru arat”

Edward H. Faulkner, “Nebunia aratului”


Cand Edward H. Faulkner si-a publicat cartea “Nebunia aratului” (orig. “Plowman’s folly” 1943) in care declara, inca de la prima pagina, ca “nimeni nu a formulat vreodata vreo motivatie stiintifica pentru arat”, lumea a luat foc.

Este una dintre cele mai indraznete afirmatii care s-au facut vreodata in agricultura. Recunoasterea ei a capatat atata amploare in tarile vestice, care s-au confruntat dur cu problemele cauzate de arat, incat pana si o serie de incercari de a pune la punct sisteme agricole fara plug sunt de domeniul trecutului, ce-i drept – recent si putin cunoscut la noi.

Ideea ca aratul nu s-ar justifica sau nu ar fi corect, starneste la prima “vedere” in mintea celor in necunostiinta de cauza o perplexitate justificabila. Daca eliminam aratul, ce ne mai ramane? Sunt mii de ani (10 000?) de cand folosim plugul cu fidelitate si veneratie, astfel incat agricultura a ajuns practic sinonima cu aratul si cultivarea solului.

Cum de a ajuns plugul sa fie hulit? Haideti sa intelegem de ce!


Cercul vicios

Este interesant de remarcat faptul ca aratul genereaza pe termen lung tocmai cateva dintre efectele pe care credem ca le contracareaza, macar pe termen scurt. Este foarte util sa intelegem exact cum se petrec lucrurile.


De ce aram?

Aram in principal deoarece asa ne-am obisnuit de-a lungul istoriei, civilizatia umana s-a bazat pe agricultura cu plug.


Ce urmeaza

va urma

Leave a Reply

Close Menu