Viata incepe in sol

Plantele si microbiota din sol sunt practic interdependente. Aceasta cunoastere arunca o lumina noua asupra proceselor noastre agricole: unde gresim si ce e nevoie sa facem in viitor.

imagine: The Sectret of Kells


Plantele si microbiota din sol au evoluat sa lucreze impreuna in decursul a milioane de ani de istorie naturala. Cele doua sfere sunt practic interdependente.

Asa cum si digestia noastra depinde de activitatea microorganismelor din propria flora, la fal si nutritia si sanatatea plantelor depinde de o buna microbiologie a solului. Fiecare nutrient trebuie sa treaca printr-o celula a unui microorganism pentru a putea fi disponibil plantelor, iar plantele, ca producatori primari de produse de fotosinteza, intretin prin exudati activitatea microorganismelor care folosesc exudatii ca sursa de carbon.

Importanta microorganismelor pe pamant este pur si simplu imensa. Incepand cu erele primitive ale Terrei, cand cianobacteriile au schimbat prin fotosinteza mediul anerob intr-unul aerob, microorganismele au un rol esential in mentinerea vietii pe Pamant. Ele fac practic ca elementele sa circule in natura prin faptul ca trec nutrientii prin propriile celule si le pun la dispozitia altor organisme.

Cunoasterea microbiotei solului si a interactiunilor cu plantele arunca o lumina noua asupra proceselor noastre agricole: unde gresim si ce e nevoie sa facem in viitor.


De ce nu am auzit de aceste lucruri pana acum? Este destul de simplu. Microbiologia este o stiinta tanara, deoarece microorganismele nu pot fi vazute cu ochiul liber, si imediat dupa inventarea miroscopului (in sec. XVII) omenirea si-a indreptat atentia spre aspecte majore ale vremii. Multe din procesele care au loc datorita componentei biotice din sol, precum studiul interactiunilor dintre radacinile plantelor si mirobiota din sol, sunt chestiuni noi, de doar cateva zeci de ani.

Este foarte posibil ca asamblul de lucruri astfel descoperite sa intoarca o noua fila in istoria agriculturii, in cele din urma spre practici sustanabile si naturale.


Reteaua trofica din sol – cateva elemente de baza

Solul din imediata vecinatate a radacinilor este colonizat de o populatie diversa si dinamica de microorganisme, intretinuta si in mare parte influientata de plante.


Fertilitatea solului – ecologia ascunsa

Mecanismele prin care plantele, microbiota si intreaga retea trofica din sol construiesc fertilitatea naturala a solului


Close Menu