Cercul vicios

Cercul vicios

Este interesant de remarcat faptul ca aratul genereaza pe termen lung tocmai cateva dintre efectele pe care credem ca le contracareaza, macar pe termen scurt. Este foarte util sa intelegem exact cum se petrec lucrurile.


Aratul, si cultivarea solului in general, cauzeaza concomitent mai multe efecte negative interconectate, care duc in spirala descendenta la pierderea caracteristicilor dezirabile ale solului si chiar la cazuri de eroziune severa. Pe scurt principalele aspecte sunt:

  • pierderea structurii solului
  • pierderea capacitatii de retentie a apei in sol
  • compactarea solului
  • pierderea materiei organice si a nutrientilor din sol
  • saracirea microbiologiei din sol

Este interesant de remarcat faptul ca aratul genereaza pe termen lung tocmai cateva dintre efectele pe care credem ca le contracareaza, macar pe termen scurt. Este foarte util sa intelegem exact cum se petrec lucrurile.


Atunci cand aram, sapam, discuim sau prasim, taiem, dislocam si maruntim solul avand impresia unui rezultat pozitiv: un teren afanat, un pat germinativ bun.

De fapt adevarata structura a solului o creaza, inca din erele biologice indepartate, cu mult inaintea aparitiei omului, organismele din sol. Bacteriile si fungi sunt principalii descompunatori ai materiei organice din sol si baza retelei trofice din sol, desi si ramele si alte organisme isi au rolul lor. Bacteriile creaza “lipiciuri” biotice care leaga intre ele cele mai fine particule minerale, formand microagregate, iar fungi, pe langa faptul ca produc propriul “lipici” – glomalina, au rolul de a lega fizic prin hyphele lor microagregatele in macroagregate. Acestea sunt mecanismele elementare prin care se formeaza o structura buna si sanatoasa a solului, care ofera un nivel optim de aerisire, restentie a apei si gestionare a nutrientilor.

Ce fac tehnicile de cultivare a solului? Ele taie si distrug reteaua hyphelor pe care le-au format fungi, distrug diversele microsituri in care se adapostesc diverse organisme, expunandu-le altor conditii de mediu (temperatura, umiditate, nivel de oxigen). Daca schimbarile sunt bruste, diversele organisme pot fi chiar distruse cu totul daca nu apuca sa intre in hibernare. De exemplu ramele care traiesc in straturile superiore ale solului sunt afectate de distrugea habitatului si pot pieri prin taiere, desicare, expunere la pradatori. Bacteriile sunt puternic afectate de schimbarile de habitat, deoarece ele sunt imobile. Dar probabil cele mai afectate organisme sunt fungi deoarece ei sunt disecati la propriu, si din acest motiv majoritatea terenurilor agricole au un procent foarte scazut de fungi – fapt care are implicatii majore in nutritia, sanatatea si rezistenta pe timp de seceta a plantelor cultivate.


Structura buna a solului merge mana in mana cu capacitatea de retentie a apei si gradul de aerisire al solului.


Aratul cauzeaza compactarea solului in mod direct si indirect (o data cu pierderea structurii solului).

Utilajele agricole in sine au o oarecare greutate si trecerea repetata pe teren, mai ales atunci cand este umed, este o cauza a compactarii. La fel si proprii pasi si din acest motiv este indicat sa avem in gradini straturi si poteci.

In al treilea rand, atunci cand strapunge pamantul, plugul genereaza presiune atat in sus cat si in jos. Cea din partea de sus va face pamantul sa se ridice, pentru asta aram, dar cea din partea de jos compacteaza si mai tare pamantul de sub talpa plugului, astfel ca, pe orice tren pe care se ara, se gaseste negresit la 20-30 cm adancime un strat tare ca piatra, cu un termen consacrat in limba engleza – “plow pan”. Radacinile plantelor cultivate cel mai probabil nu vor reusi sa il strapunga, nu doar din cauza compacarii in sine, ci si din cauza mediului anaerob implicat, motiv pentru care dezvoltarea in adancime a plantelor, accesul la apa in perioade de seceta si nutrienti e profund afectat.


Gestionarea nutirentilor si a materiei organice din sol este puternic afectata de tehnicile distructive de cultivare a terenului (arat, sapat, discuit, prasit). Prin maruntirea solului are loc o supraoxigenare si astfel o suprastimulare a activitatii bacteriilor, care consuma mai multa materie organica si elibereaza mai multi nutirenti; acesta este motivul pentru care atunci cand prasim dam un boost plantelor. Doar ca acest exces se face in detrimentul materiei organice si a rezervei de nutrientilor din sol, gestionati echilibrat in mod natural prin mecanisme de autoreglare. Atunci cand nu exista suficienta vegetatie pentru a absorbi excesul de nutrienti eliberati, cum se petrece in cazul aratului, acestia vor parasi sistemul spalati de apa de ploaie sau direct in atmosfera.

Plugul cu cormana ingroapa sub brazda vegetatia existenta sau reziduurile de cultura, fapt ce poate avea cateva consecinte negative in plus. Pe langa distrugerea stratificarii naturale a solului, cu implicatii negative asupra microbiologiei din sol (fiindca nimic nu mai este la locul sau randuit de natura), materia organica ingropata adanc poate genera probleme din cauza descompunerilor ce se vor petrece intr-un mediu anaerob, care genereaza patogeni. In fata atator probleme pe care stim acuma ca le cauzeaza, e bine sa intelegem pentru ce am practicat aratul de fapt.


De ce aram?

Aram in principal deoarece asa ne-am obisnuit de-a lungul istoriei, civilizatia umana s-a bazat pe agricultura cu plug.


Ce urmeaza

va urma

Leave a Reply

Close Menu