Ca sa incepem de undeva

Cred ca odata si-odata cineva trebuie sa spuna niste lucruri despre agricultura…

Avem si in agricultura, ca si in alte domeni ale vietii, eterna lupta intre bine si rau. Stim poate instinctiv ca nu e tocmai bine cu produse chimice, dar ele par sa fie un rau necesar, fara de care nu se mai poate. Fals! Dar sunt multe lucruri de spus…

Cati oameni sunt oare constienti ca ceea ce se credea in secolul XX despre agricultura, cu lucrarea intensa a solului, cu fertilizatori, ierbicide si pesticide, nu mai este valabil in secolul XXI? Fiindca odinioara era un nivel al cunoasterii stiintifice, iar acum microbiologia arunca o alta lumina si intoarce totul pe dos? Cu fapte pe care le poate verifica oricine la un microscop cat de cat performant.

Stim cu fapte clare ca agricultura moderna conventionala duce solul pe o spirala descendenta care poate duce pana acolo unde omul nu mai poate duce si face un pas in lateral, spre practici regenerative.

Noi suntem, fireste, mai in urma, dar in tari mai avansate s-a ajuns la cazuri de agricultori care nu au mai aplicat diverse deoarece au ajuns in situatia de a nu mai putea realiza fizic acest lucru; sau care aveau cheltuieli atat de mari pentru a aplica diversele produse absolut necesare, incat au renuntat sa mai aplice orice, tot din necesitate; la oameni care au ramas de-a dreptul fara sol, prin eroziune. Etc.

Exista un punct din care nu vom mai spune ca unele lucruri sunt doar povesti si teorii. Este punctul in care intelegem cu adevarat cum interactioneaza plantele cu microbiolobia din sol (bacterii, fungi, protozoare, microartropode). Atunci intelegem ca natura a evoluat la perfectiune in decursul evolutiei ei de milioane de ani, si ca treaba noastra ca agricultori si gradinari, la scara mai mare sau mai mica, nu este sa ne luptam cu diverse, ci sa ne aliem cu natura, pentru o viata mai simpla si mai buna. Iar daca nu stim cum, atunci sa invatam.

Agricultura viitorului va fi pe acelasi sens cu mersul naturii, sau nu va mai fi.

Leave a Reply

Close Menu